Pentru ca nu am avut slujba o perioada de 3 luni, am profitat de ocazie si timpul avut ca sa ma interesez la Centrelink despre un eventual ajutor de somaj (ca altminteri platim la taxe de ne rupe) pentru rezidenti permanenti si cetateni.
Astfel, pentru a beneficia de un ajutor in acest sens, trebuie sa dai declaratie, sa completezi formulare si sa aduci acte din care sa reiasa urmatoarele:
- suma de bani in contul bancar
- suma ce ai putea sa obtii in urma vanzarii bunurilor din casa
- posesie vehicule, barci, etc., si cat ar costa daca le-ai vinde
- ce salariu are partenerul/a
si alte informatii detaliate despre situatia financiara.
Deci ei mai intai se uita la tine sa se asigure ca ai vandut tot ce ai putut vinde si ai cheltuit toti banii pe care i-ai economisit, abia atunci, cand ai ajuns la zero, te ia in considerare pentru un ajutor financiar.
Suma primita poate fi maxim la vreo $500 net/persoana/2 saptamani, asta in cazul in care ai $0 in banca si partenerul nu munceste sau esti singur. Daca partenerul munceste, nu primesti nimic, decat daca salariul primit e infim, am uitat suma.
Pentru cei din Romania, $500/ 2 saptamani (deci $1000 net/luna) e cam un sfert dintr-un salariu mediu sau sub mediu. Acesti bani ajung doar pentru mancare si cheltuieli obisnuite, dar nu ajung pentru achitarea notelor de plata lunare (telefon, apa, curent, satelit, etc., si nicidecum pentru plata ratei la casa sau chiar a chiriei).
Daca ai copii, primesti o suma pentru copii, care suma depinde din nou de situatia exacta a fiecaruia, dar oricum abia ajunge pentru cheltuielile legate de copii (nu si pentru cumparat haine).
Una din conditiile care mai trebuie indeplinite ca sa primesti acest ajutor e sa completezi un "jurnal de slujbe la care ai aplicat", si vor sa vada minim 10 la doua saptamani.
Daca din cauza inexactitatii informatiilor date ai primit mai multi bani decat ti se cuvenea de la Centrelink, se afla si apoi trebuie sa-i dai inapoi.
Astea-s informatiile pe care le-am obtinut eu, cu precizarea ca la fiecare cerere de detalii mi s-a raspuns cu "depinde de situatia fiecaruia" sau "depinde de la caz la caz".
Cu alte cuvinte, ajutorul de somaj e de la infim spre inexistent.
|